Internet Magazin nr. 1 / 2003

Arhiva

Internet not-so-broadband
Internetul a devenit, fara indoiala, un loc foarte colorat si foarte dinamic. Problema este daca nu cumva a devenit prea colorat si prea dinamic pentru surfer-ul roman, inca fortat in anno domini 2003 sa navigheze prin dial-up.

Masinile inteligente ameninta omenirea
In spatele glorioaselor posibilitati oferite de inteligenta artificiala, s-ar putea ascunde o mare amenintare.

"Acest DVD se va autodistruge in 48 de ore"
Walt Disney a inventat un DVD care se va autodistruge in 48 de ore.
Disney, impreuna cu compania privata Flexplay Technologies, a dezvoltat aceasta tehnologie.

Internet Magazin nr. 2 / 2003

Arhiva

Tot romanul se pricepe la politica, fotbal si... PHP
Un amic mi se confesa acum putin timp, spunand ca, daca vrei sa ai o cariera in programarea pentru Web, e mai greu daca te bazezi pe PHP, pentru ca "toata lumea stie PHP!".
Am inceput mai tarziu sa ma gandesc la aceasta afirmatie.

Tehnologia in sprijinul educatie - interviu cu Sorin Guleac, e-Learning Product Manager, SOFTWIN
Conceptul de e-Learning nu mai este o noutate pentru multi dintre noi. Dezvoltarea tehnologiei informatiei a facut posibila patrunderea acestei modalitati de instruire, preferata din ce in ce mai mult de catre elevi, studenti si nu numai.

Site-ul lunii - www.div.ro - interviu cu Dragos Ivan, proprietar si administrator www.div.ro
Internet Magazin: Cui se adreseaza acest site?
Dragos Ivan: Site-ul se adreseaza pasionatilor de PC-uri, celor care vor sa fie la curent cu ultimele tendinte, zvonuri, comunicate oficiale.

Internet Magazin nr. 3-4 / 2003

Arhiva

Site-uri inteligente?
Am revizitat de curand un magazin virtual romanesc (adresa si obiectul de activitate sunt irelevante). Initial l-am privit cu admiratie: design de nivel european, bine intretinut, cu o conceptie solida despre e-business in spate. Spre deosebire de precedenta vizita, de aceasta data am observat ca are o sectiune de istoric al produselor vazute.

Ziua Comunicatiilor - Servicii si tehnologie, cuvintele cheie pentru Ziua Comunicatiilor
In perioada 15-19 aprilie 2003, a avut loc, la Complexul expozitional Romexpo din Bucuresti, cea de-a XII-a editie a Expozitiei si Conferintei Internationale Specializate de Tehnologia Informatiei si Comunicatii - CERF 2003.

Conferinta Internationala de Outsourcing - Eveniment asociat al Soft21.ro
In perioada 8-10 Aprilie 2003, Hotelul Grand Marriott din Bucuresti a fost gazda unuia dintre cele mai importante evenimente anuale pentru comunitatea de IT&C din Romania: Salonul National de Software si Servicii Soft21.ro. Evenimentul a fost organizat de catre Asociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii, in colaborare cu firma IT&S Events Management si celelalte asociatii profesionale membre ale Coalitiei Tech21: ACC, ANISP, ARIES si ATIC.

Conferinta Sud-Est Europeana pentru Noua Economie
In perioada 3-4 aprilie 2003 s-a desfasurat cea de-a patra Conferinta Sud-Est Europeana pentru Noua Economie, sub patronajul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, fiind organizata de Comisia Europeana, prin Directoratul pentru Programul IST si Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, cu sprijinul Institutului de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI), Academiei Romane, Academiei de Studii Economice si Asociatiei Romane pentru Comert Electronic. La conferinta au participat reprezentanti ai 9 tari europene, membre ale UE sau in curs de aderare, precum si ai ambasadelor straine din Bucuresti.

'Putem sa ne manifestam ca putere regionala in telecomunicatii'
Interviu cu Dl. Varujan Pambuccian, Presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor

Solutiile complete de securitate a datelor - o necesitate pentru orice companie
Atacurile informatice, cu virusi si viermi de Internet, au atins un record in luna ianuarie a acestui an, atingand numarul de 20 000 si cauzand pagube in valoare de 8 miliarde de dolari in intreaga lume. Daca anul trecut s-au produs 87 525 de astfel de atacuri, se estimeaza ca in 2003 vor avea loc

CERF 2003 - www.cerf.ro - sub semnul liberalizarii pietei de telefonie fixa
CERF 2003 a reprezentat un progres evident fata de editia anterioara. Au fost mai multe firme expozante, intre care si Flamingo, firma care decisese cu ceva vreme in urma sa se retraga de la acest targ si sa-si organizeze propria manifestare. Suprafata inchiriata a crescut si ea si se spera ca va fi crescut si numarul vizitatorilor. Acestia chiar au venit, spunem noi, in numar mare la CERF.

La multi ani Ask Jeeves! - www.askjeeves.com
Ask Jeeves, un serviciu on-line care ofera raspunsuri la diverse intrebari si care a devenit treptat un motor de cautare, si-a lansat in mod oficial site-ul acum 6 ani. Jeeves a fost creatia temerarului capitalist Garett Gruener si al tehnologului David Warthen. Chiar de la inceput, Jeeves s-a diferentiat de celelalte motoare de cautare.

Legea la puterea WWW - Baze de date si site-uri din domeniul legislativ
Decrete constitutionale, reglementari legislative, tutoriale - toate acestea reprezinta numai o zecime din documentatia disponibila pe Internet tuturor celor care doresc sa-si deschida propriul birou de avocatura sau vor sa vina cu ceva nou in plus fata de experienta acumulata. Mai mult, cu un birou de avocatura on-line, orice absolvent de Drept poate deveni aproape la fel de cunoscut ca un magistrat notoriu.

Internet Magazin nr. 5 / 2003

Arhiva

Convergent Networks
In luna mai 2003, firma Omnilogic a organizat cea de-a cincea edite a forumului ,,Convergent Networks". Forumul a fost dedicat curentelor, tendintelor, tehnologiilor si oportunitatilor de afaceri in domeniul comunicatiilor convergente in Romania.

Mesajele spam, o realitate zilnica
Aproape zilnic gasim in casuta noastra de e-mail mesaje de genul: ; ; . Aceste mesaje, pe langa faptul ca sunt deranjante, genereaza trafic inutil si aglomereaza casutele de e-mail, duc la timp pierdut citindu-le si descarcandu-le si la aglomerarea serverelor si a resurselor. Aceste mesaje sunt denumite mesaje spam sau junk mail.

eRomania Gateway
eRomania Gateway (eRG) este o organizatie nonprofit care promoveaza utilizarea cunoasterii pentru sprijinirea proceselor de dezvoltare, in special prin folosirea inovativa a tehnologiilor informationale (knowledge for development). Infiintata in noiembrie 2001, asociatia este un parteneriat deschis intre sectorul public (reprezentat de Guvernul Romaniei in calitate de membru fondator), comunitatea de afaceri si societatea civila. Organizatia beneficiaza, de asemenea, de patronajul Presedintelui Romaniei.

www.Neogen.ro - site-ul lunii
Neogen.ro este in prezent cel mai mare site de comert electronic si anunturi de mica publicitate. Lansat la inceputul lunii iunie, Neogen incorporeaza 4 site-uri deja populare pe Internetul romanesc in domenii precum turismul, automobilele, imobiliarele si ofertele din diferite domenii.

Net-ul devoratorilor de publicitate
Tone de reclame, resurse informative si o gramada de branduri care asteapta primirea 'sfantului' click al celor ahtiati dupa spoturile tv de calitate. Ce altceva si-ar mai putea dori un devorator sadea de publicitate?

Protectia RAV la Microsoft - evenimentul anului
Achizitia unui produs romanesc de catre gigantul Microsoft inseamna recunoasterea internationala pentru softul din Romania. Am discutat cu domnul Bogdan Sirbu, Director de marketing GeCAD Software, care ne-a explicat care va fi viitorul solutiei de securitate si impactul asupra clientilor deja existenti. Cititorii nostri care au beneficiat de solutiile de securitate RAV vor afla care este impactul achizitiei asupra produsului pe care il utilizeaza.

Protejarea serverului de email este o necesitate, nu o optiune
Nimeni nu s-ar fi gandit acum un an ca sintagma "politica de securitate" avea sa se impuna atat de categoric in intreaga lume. Mai mult, nimeni n-ar fi putut sa prevada ca aceasta securitate nu tine doar de lumea reala, ci si de cea virtuala, cea a Internetului si a atacurilor prin... e-mail.

Rustic pe web - traditii, folclor, agroturism
Folclorul românesc a depasit de multa vreme granita tesaturilor si a iilor inflorate si a ajuns element grafic pentru web designeri. Din nefericire, resursele inca nu sunt suficient de bine exploatate, iar puzderia de resurse informative "tânjesc" dupa o prezentare pe masura.

Solutii web oferite de o strategie e-CRM
Managementul relatiilor cu clientii (CRM = Customer Relationship Management) s-a dezvoltat intr-un element major al strategiei de afaceri a numeroase firme si se bazeaza pe crearea si dezvoltarea unor relatii personalizate cu clientii in scopul cresterii cotei acestora. O strategie tip CRM permite unei firme o adaptare rapida a comportamentului organizational la schimbarile aparute pe piata si firma va putea satisface mult mai bine dorintele si exigentele clientilor sai.

Tendinte in piata de comunicatii din Romania - Zapp Mobile
Piata de telefonie mobila este intr-o expansiune continua. Nu ne referim doar la faptul ca incet-incet toate zonele, oricat de indepartate ar fi, se vor afla sub acoperirea unui operator si nici la faptul ca numarul abonatilor creste de la o zi la alta. Ne gandim la imbogatirea tipului de servicii, la cresterea calitatii lor, la transfomarea banalului telefon mobil intr-un instrument multimedia, capabil sa navigheze pe web, sa trimita mesaje multimedia etc.

Internet Magazin nr. 6 / 2003

Arhiva

WAP is (not) dead
Acum putin timp am profitat de oferta de WAP nelimitat a unui operator GSM. "Operatiunea" s-a derulat fara probleme, de la initierea serviciului si pana la prima utilizare. Au urmat primele zile de febra: ananova.com, tagtag.com etc. Dupa o perioada, am laudat ideea atragerii de clienti WAP prin aceasta oferta (pentru ca in general nu imi place sa ma uit la ceas sau la contorul de KB) si aici a venit replica surprinzatoare: "specialistii spun ca WAP-ul a murit! Trend-ul este de acces full-Internet pe dispozitive mobile!"

Proiectul ENLARGE
ENLARGE - Enterpreneurship Laboratory for Eastern European Regions - este un proiect european din cadrul programului Information Society Technologies (finantat de Uniunea Europeana), care promoveaza adoptarea pe scara larga a conceptului de eBusiness in Europa de est si tarile balcanice. Consortiul proiectului este format din centre universitare de cercetare in domeniul tehnologiei informatiei din Franta, Grecia, Romania, Polonia, Bulgaria, Slovenia, Cipru; aceasta structura permite transferul de cunostinte si de experienta al unor tari membre catre tarile candidate la aderarea la Uniunea Europeana.

Ideal-IST - un proiect pentru societatea informationala europeana
Programul cadru 6 pentru cercetare si dezvoltare tehnologica (FP6), cu un buget de 17,5 mld. euro pentru perioada 2002-2006, a fost lansat de Comisia Europeana in decembrie 2002 (europa.eu.int/comm/research/fp6/index_en.html).

Prima statistica privind eLearning-ul public romanesc gratuit
Interviu cu Dana Falcescu, Director General InsideMedia - Lansat in ianuarie 2003, AcademiaOnline.ro, primul sistem de eLearning public romanesc gratuit realizat de InsideMedia, Institutul de Stiinte ale Educatiei si Asociatia pentru Excelenta in Cariera, a ajuns dupa cinci luni de functionare sa furnizeze prima statistica si sa creioneze in linii mari tendintele privind eLearning-ul public romanesc

Plati on-line externe - prin HVB Bank Online B@nking
HVB Bank lanseaza un serviciu inovator care permite operarea de plati externe prin intermediul Online B@nking. Datorita sistemului electronic implementat, accesul este foarte rapid, iar procesarea acestor plati necesita un efort minim.

Solutii de protectie centralizata
Protejarea datelor impotriva atacurilor informatice de tip virus nu mai este de mult o optiune, ci o necesitate, dar in ultima vreme pastrarea integritatii si confidentialitatii informatiilor intr-o companie nu mai este suficienta, impunandu-se utilizarea unei solutii de securitate cu management centralizat, care sa asigure reducerea costurilor si a timpului de administrare. Aceasta a devenit in ultima vreme o preocupare esentiala chiar si la nivel de top-management, nu doar la nivelul departamentului IT.

Evolutia si tendintele comertului electronic romanesc
Aparut in Romania la sfarsitul lui 1999 si cunoscand un punct de crestere foarte important in 2002, comertul electronic este aproape de inceputul fazei de maturizare.

Sanatatea ta
Nu te faci bine daca intri pe net, iar spagile pentru medici vor ramane un subiect de actualitate. In schimb, afli de ce suferi si cati ani mai ai de trait.

LiterNet - www.liternet.ro - Site-ul lunii
Una dintre cele mai active prezente culturale pe web-ul romanesc este portalul Liternet, fapt dovedit si prin pozitia a sasea ocupata în Trafic.ro (Arta/Cultura). Aici este punctul de întalnire pentru cei care doresc sa discute pe teme de actualitate. Permanent sunt lansate carti în format electronic, disponibile gratuit, iar Liternet este partener media al multor evenimente culturale de anvergura.

Tentatia promotiilor
Vanzatorii de suporturi publicitare de afara aduc tot felul de gadget-uri in prim-plan, iar romanii se chinuie sa isi prezinte marfurile depasite.