Internet Magazin nr. 4 / 2002

Arhiva

Lumea lui Aurel, o lume pe care doream sa o descopar mai devreme
Fragment din jurnalul lui Aurel:
26 August
Ieri am fost dadaca. Adica a trebuit sa am grija de soru-mea : sa-i dau de mancare, s-o pun sa se spele pe dinti, s-o pazesc prin parcare si alte chestiuni care mai de care mai plictisitoare. Nu prea m-asculta asa ca am fost nevoit sa-i dau vreo doua capace. Nu m-a parat seara cand au venit ai mei pentru ca i-am spus c-o s-o spun si eu ca a folosit tot fixativul mamei la papusile ei (pe chestia asta azi dimineata mama si-a schimbat frizura, chestiune care a indispus-o in asa hal incat la iesirea din parcare a strambat bara de la masina vecinului de la 2, folosind farul din dreapta al masinii noastre). O sa iasa un iures mare diseara.

Google: anatomia unui motor (continuare din numarul trecut)
3. Activitati similare
Cercetarea navigarii pe web are o istorie scurta si concisa. World Wide Web Worm (WWWW) [McBryan 94] a fost unul dintre primele motoare de cautare. Acesta a fost ulterior urmat de alte cateva motoare de cautare academice, dintre care multe sunt acum companii publice. Comparativ cu dezvoltarea Web-ului si importanta motoarelor de cautare, exista putine documente valoroase refe-ritoare la motoarele de cautare recente [Pinkerton 94].

MP3, la granita legalitatii
Muzica ocupa in viata noastra un loc important, insa este destul de greu sa tinem pasul cu noutatile in domeniu sau sa recuperam artisti care au avut succes cand unii dintre noi eram copii sau poate nu ne nascusem inca. Este greu pentru ca nu ne-am putea permite financiar costul a cateva sute de cd-uri si pentru ca uneori doar auzind o melodie ne-o dorim imediat si fara bataie de cap.

Netscape,la versiunea 7
Browser-ul care concureaza cu succes Internet Explorer, Netscape, a ajuns la cea de-a saptea versiune. Aceasta aduce imbunatatiri de substanta, look-ul fiind in mare acelasi, insa ca de obicei pot fi download-ate skin-uri pentru a da o noua infatisare navigatorului.

Responsabilitatea sociala a corporatiilor exista!
Incredibil! Intr-o lume in care initiativele sociale si educative se impotmolesc la nivelul unei simple idei, iata ca mai exista si companii romanesti capa-bile sa sustina proiecte de anvergura cu impact real asupra utilizarii Internetului inca de pe bancile scolii.

Cei mai recenti virusi
Win32.BugBear.A@mm
Nume: Win32.BugBear.A@mm
Alias: I-Worm.Tanatos
Tip: Executable Trojan Mass Mailer
Marime: 50688 bytes, 5632 bytes
Descoperit: 30 septembrie 2002
Detectat: 30 septembrie 2002 11:00 (GMT+2)
Raspandire: Mare
Risc: Mediu
ITW: Da
Descriere tehnica: Acest virus este un vierme de Internet care se raspandeste prin intermediul e-mail-ului.

Fraudele pe Internet
Potrivit unui studiu realizat de IDC, piata euro-peana a comertului Internet va exploda de la 154 miliarde USD in 2001 pana la 1.518 miliarde in 2005. Efectul situatiei nefaste a economiei asupra comertului bussiness-to-bussiness este contracarat de cresterea numarului de noi cumparatori si de cumparatori care fac o tot mai mare parte a achizitiilor online.

Voice over IP (VOIP)
Voice over IP este numele tehnic pentru ceea ce inseamna telefonia Internet. Daca nu sunteti familiarizati cu acest concept, iata ideea de baza in cateva cuvinte: in loc sa fie folosite ca mediu de transmisie pentru voce retelele fixe de cabluri (ce sunt folosite in acest moment de toti operatorii de telefonie), este folosita reteaua Internet.

Solutii wireless LAN de la Enterasys Networks
Mobilitatea si portabilitatea sunt factori care cresc in importanta direct proportional cu volumul de informatie derulat zilnic si cu necesitatea utilizatorului de a beneficia in orice moment de accesul la o sursa de informatie, fie in scop personal, fie in scop de afaceri.

Motorul searchonline.info, printre cele mai bune
Conform raportului din 18 septembrie publicat de Search Engine Watch - subunitate a Internet.com, reteaua Internet & IT apartinand binecunoscutei firme de analize si cercetari Jupitermedia - searchonline.info este unul dintre primele 15 cele mai bune si cele mai populare motoare de cautare.

Destinatii turistice: China
Cultura chineza este foarte puternica atat prin traditia milenara, cat si prin faptul ca ea inseama astazi un cumul de civilizatii, gandindu-ne la structura teritoriala si la populatiile cuprinse in statul chinez contemporan.

Hosting pe servere romanesti
Printre facilitatile pe care le ofera web-ul romanesc, se numara si aceea de a realiza pagini web si a le gazdui gratuit pe unul dintre site-urile care va pun la dispozitie acest serviciu.
Vom prezenta in continuare principalele site-uri din Romania care ofera membrilor free hosting (gaz-duire gratuita).

Site-uri propuse de cititori
www.infotravelromania.ro
Portalul de turism cuprinde informatii despre industria de profil din Romania: Asociatii de turism nationale, Link-uri turism (Portal de turism, Montan, Litoral, Rural, Zone turistice Romania, Reviste si ziare de turism, Ministere etc.), Stiri, Targuri si Expozitii, Facultati de turism, Pasaport, Centre de informare

Site-uri de umor
Bancuri.ro
Bancuri romanesti, grupate pe categorii: Alinuta, ardeleni, moldoveni, olteni, Bula, etc.
Bancuri.net
culegere de bancuri romanesti, continand peste 3000 de bancuri
Haha.ro
site interactiv de bancuri, acorda premii vizitatorilor

Wiki Wiki Web
Ce este Wiki Wiki Web?
Autorul conceptului Wiki Wiki Web, Ward Cunningham - un nume binecunoscut in lumea programatorilor Smalltalk -, a imaginat un server in care fiecare vizitator poate consulta si chiar edita, fara restrictii, paginile web respective. Scopul sau a fost de a crea un sistem prin care oamenii sa poata colabora si sa isi poata impartasi ideile liber, punand accentul pe informatie si evitand difi-cultatile legate de prezentarea HTML a paginilor.

Destinatii turistice: Marea Britanie
Regatul Unit al Marii Britanii nu se numara printre destinatiile favorite alese de romani atunci cand doresc petrecerea unui concediu intr-o tara straina. Motivele sunt multiple: distanta destul de mare, implicand costuri de transport ridicate, necesitatea unei vize turistice

Limbaje pentru servere
Dezvoltarea limbajului HTML la inceputul anilor 90 a avut o importanta majora in dezvoltarea ulterioara a Internet-ului. Uti-lizatorii de Internet aveau acum sansa de a crea documente pe care le puteau publica foarte usor si la care avea acces orice persoana interesata.

Moduri de conectare la Internet
Pentru a putea efectua o conexiune la Internet prin reteaua telefonica, exista in principal trei tipuri de legaturi:
1) Dial-up
2) ISDN
3) Linii inchiriate
Cel mai popular mod de a efectua o conexiune Internet este asa numitul ¬Ądial-up.

Internet Magazin nr. 5 / 2002

Arhiva

Un cal troian...
S-a trecut mult prea usor peste scumpirea tarifelor pentru conectarea la Internet efectuata de catre Romtelecom si peste
suprimarea tarifarii diferentiate in timpul week-end-ului si al sarbatorilor legale

De ce au dat faliment dotcom-urile?
Demararea unei afaceri sau migrarea uneia deja existente in mediul virtual este o intreprindere nu doar benefica, ci chiar necesara in contextul actual al economiei mondiale. Au fost identificate nu mai putin de 11 modele de e-bussiness testate si aplicate pe piata virtuala; multe dinstre acestea au esuat, uneori chiar lamentabil. Procesul de globalizare se manifesta deja in cel mai inalt grad si nu asteapta constientizarea sa de catre agentii economici, evolutiile din ultimii ani dovedind din plin acest lucru.

Cum sa pornesti o afacere pe Internet
Ce este comertul electronic si de ce are nevoie o e-companie de o strategie de dezvoltare bine pusa la punct? Procesul de construire a unui magazin virtual are o desfasurare cronologica

Google: anatomia unui motor
O alta caracteristica importanta o reprezinta ordinea in care docID-urile trebuie sa apara in lista. O solutie simpla este sa le stocam in functie de docID. Acest lucru permite fuzionarea rapida a diferitelor liste pentru intrebarile cu multe cuvinte.

Resurse pentru studenti
Portaluri, Asociatii
www.studentonline.ro
Portal studentesc cu informatii neactualizate, insa merita accesat

Navigarea anonima pe Internet
Internetul este ca o masina-capcana pentru utilizatorii sai. Siguranta totala a navigarii pe Internet este un deziderat departe de a fi realizat, violarea dreptului la secretul informatiei fiind un subiect la ordinea zilei atat pentru companii, cat si pentru
utilizatorii obisnuiti.