Internet Magazin nr. 1 / 2002

Arhiva

La inceput de drum
Dorim sa fim un ghid necesar pentru lumea Internetului. Un ghid care sa fie folositor atat incepatorilor cat si celor avansati, care sa foloseasca deopotriva tuturor, indiferent de pregatire sau ocupatie, care sa va invete si care sa invete de la voi. Dorim sa va ajutam cu informatii din cele mai variate domenii, plecand de la afaceri, calatorii, computere, Internet si jocuri si terminand cu distractiile, sportul, filmele, muzica si arta.

Securitate in Windows '98
Desi riscurile privitoare la securitate sunt extrem de reduse pe Web, exista totusi site-uri care vor incerca distrugerea fisierelor de pe computerul personal sau sustragerea unor date confidentiale.

E-mail: Istoric, smileys, servere
Posta electronica (e-mail) este cel mai nou mediu de comunicare de la inventarea comunicatiilor radio de catre Gugliemo Marconi. E-mail-ul intr-o forma limitata a aparut de la inceputul anilor '60, o data cu intrarea in folosinta a sistemelor de calcul care permiteau accesul simultan al mai multor utilizatori.

Conversatii pe MSN Chat
Exista mii de site-uri pe Web unde poti purta conversatii cu alti oameni. O parte din aceste site-uri sunt chat rooms (spatii special create pentru conversatii), in care oricine poate trimite si primi mesaje care sunt transmise instantaneu. Conversatia in aceste camere este comparabila cu cea dintre oameni aflati fata in fata (evident fara a-si vedea fetele in acest caz).

Broadband Internet prin DSL
Ce este tehnologia DSL si care sunt performantele pe care le ofera?
DSL (Digital Subscriber Line) este o tehnologie broadband care permite conectarea permanenta la Internet si realizarea de VPN-uri (retele virtuale private) securizate, folosind ca suport o linie de cupru normala.

Targuri de specialitate
e-Media Marketer Conference 2002
15 martie 2002
L'Aqua Cockle Bay, Sydney
Australia
Commercial High Performance Computing Conference & Expo
19 - 20 martie 2002
Hyatt Orlando, Kissimmee, Florida
SUA

GLOSAR de termeni intalniti pe Internet
Access provider (rom . - furnizor de acces) ofera accesul la Internet. Pot fi ~ la Internet (ISP - Internet Service provider) si ~ de servicii on-line (OSP - Online Service Providers)

Geotab
Geotab este un sistem care foloseste tehnologia satelitilor pentru administrarea parcului auto. Avantajele sistemului sunt legate de rezolvarea celor mai complexe probleme administrative, supravegherea autovehiculelor si soferilor;

Conectare in Windows
Pentru a crea conexiunea ce va fi folosita ulterior la conectarea la Internet:
Faceti dublu click pe icon-ul My Computer, de pe desktop-ul dvs. Se deschide fereastra My Computer.

Programe utile
Programe freeware/shareware utile...

Internet Magazin nr. 2 / 2002

Arhiva

Interviu cu Dl Dan Nica
Inter.net Magazin: Ce parere aveti despre revista Inter.net Magazin?
Dan Nica: Data fiind utilizarea din ce in ce mai extinsa a Internetului de catre romani, aparitia unei noi reviste care este dedicata acestui fenomen nu poate fi decit o initiativa oportuna.

Interviu cu Dl Cristian Dragoi (Deck Computers)
Care sunt realizarile din acest an ale firmei Deck Computers si planurile pana la sfarsitul lui 2002?
Printre realizarile noastre de pana acum, putem enumera: oficializarea parteneriatului cu Samsung.

Interviu cu Dl Gheorghe Rusu (Euroweb Romania)
Inter.net Magazin: In 2001 obiectivul principal al ANISP a fost sa realizeze RONIX, obiectiv atins. Ce e RONIX si care sunt beneficiile pentru ISP si pentru utilizatorii Internet?
Gheorghe Rusu: RoNIX (Romanian Network for InterneteXchange) reprezinta o infrastructura nationala pentru interconectarea retelelor de acces ale principalilor furnizori de servicii de Internet din Romania.

DESPRE OPEN DIRECTORY PROJECT
dmoz.org
Open Directory Project (ODP) este cel mai mare si mai cuprinzator director de pe Web realizat si editat de mintea umana.

CREAREA UNUI SITE WEB PE MSN
Unele ISP-uri ofera gazduire web gratuita ca parte a abonamentului Dvs. Acestea ofera spatiu pe disc intre 1 si 20 de megabytes pentru fisierele pe care doriti sa le faceti disponibile pe site-ul Web. Aceste fisiere trebuie transferate de pe computerul Dvs. pe serverul providerului Web.

Audio/video pe Internet
Unul dintre cele mai justificate motive pentru dotarea computerului cu microfoane de inalta calitate este Internetul. MP3 (prescurtare pentru MPEG-1 Audio Layer 3) este un format deja renumit pentru prezentarea sunetelor inregistrate pe un computer. Acest format a fost dezvoltat cu scopul mentinerii calitatii sunetului in timp ce fisierele erau reduse la cele mai mici dimensiuni posibile.

ISP si industria de software prin A.N.I.S, ARIES si ANISP
In Romania exista cateva asociatii in sectorul IT care reunesc companii importante. In domeniul industriei de software sunt doua asociatii mari, A.N.I.S. si ARIES, iar providerii romani sunt grupati in ANISP. Care sunt obiectivele fiecarei asociatii, care sunt actiunile pe care le desfasoara si care sunt membrii inscrisi sunt doar cateva dintre intrebarile care isi gasesc un raspuns in randurile de mai jos.

Interviu Dl.Cristian Nitu-Director General ARtelecom
INTERNET MAGAZIN: Avand in vedere faptul ca Romtelecom asigura infrastructura pentru furnizorii de servicii internet (Mediasat, RDS, etc.), este binevenita infiintarea propriei sale filiale - furnizor de servicii internet, ARtelecom putand oferi solutii complete de comunicatii IP-based.

Internet Magazin nr. 3 / 2002

Arhiva

31% dintre adresele de e-mail se schimba anual
Adresele de e-mail se schimba cu o rata de 31% anual, astfel ca 53% dintre clienti pierd contactul cu contactele personale si profesionale, ca si cu site-urile web preferate, arata un studiu.

Autoritatile americane investigheaza cel mai amplu atac cibernetic inregistrat vreodata
Biroul Federal de Investigatii (FBI) ancheteaza un atac cibernetic fara precedent inregistrat, pe 21 octombrie, impotriva a sapte servere care directioneaza traficul internet la nivel global, informeaza CNN.

Despre conectarea la Internet
Dumneavoastra, cititorii nostri, v-ati obisnuit deja cu facilitatile pe care revista Inter.net Magazin le ofera in fiecare numar. Unele dintre acestea privesc direct Internetul, prin orele de acces, din ce in ce mai multe, pe care le oferim atat celor care cumpara revista de la chioscuri, cat si abonatilor, ei beneficiind de un supliment de ore (un numar dublu).

Google
Interviu cu Larry Page, co-fondator si presedinte, divizia de Produse
Internet Magazin: Google ocupa o parte din ce in ce mai mare din piata motoarelor de cautare. Va exista un moment in care veti dezvolta alte proiecte, si in ce directie s-ar incadra acestea?
Larry Page: In cadrul firmei Google, scopul nostru este sa ne perfectionam tehnologia de cautare si sa imbunatatim si extindem experienta cautarii pe Internet, pentru utilizatorii nostri.

PE AICI NU SE TRECE!
Nu, nu e vorba de pagina Marasesti din istoria glorioasa a romanilor si nici nu am pornit redactarea acestui articol dintr-un subit elan nationalist. Lucrurile sunt mult mai prozaice si mult mai aproape de ceea ce ne doare pe noi in contemporaneitate.

Web romanesc
Sub acest titlu, vor fi prezentate lunare noutatile din peisajul Internet din Romania. Vom prezenta site-uri noi cu extensia .ro, dar si cu alte sufixe (.net, .org etc.), daca sunt in limba romana. Nu vor fi uitate site-urile relansate sau paginile noi adaugate de portaluri. Prin urmare, asteptam informatii cu privire la noutati in genul celor de mai sus, pentru a le putea semnala in aceasta rubrica.

Premiile Webby, la a sasea editie
Istoria Webby incepe in 1996, cand The Web, o revista a tehnologiilor, ii solicta designerului Tiffany Shlain sa proiecteze un site. Editorul Greg Mason a avut idea cuvantului webby, iar Tiffany Shlain a desavarsit proiectul nascandu-se Premiile Webby (The Webby Awards).

Turcia
Hoteluri
www.twarp.com/otel.htm
Din acest site, alegerea hotelului se face in numeroase feluri. Astfel, din indexul principalelor orase (Ankara, Istanbul, Izmir, Bursa, Kusadasi, Marmaris, Cappadocia etc.) se alege localitatea de destinatie si apoi unul din hotelurile afisate. Orasele se pot selecta si dintr-o harta a Turciei cu principalele localitati.

Austria
Hoteluri
www.hotels-austria.com
Site-ul cuprinde un index alfabetic al oraselor din Austria si o harta interactiva cu cateva din cele mai importante localitati: Innsbruck, Salzburg, Viena, Graz, Linz si Klagenfurt.

Jocuri
Site-uri romanesti:
www.computergames.ro
Jocurile la care se poate face download sunt grupate in cateva categorii: Counter Strike (full, update-uri), PC Game Demos (Battlefield 1942, Big Scale Racing, American Army: Recon, Panzer Elite Special Edition), PC Utilities (Dungeon Siege benchmark). Computergames provoaca gamerii nu doar la intreceri online pe servere, ci si la discutii pe forum.