Sari la bara de unelte

Google si Facebook au confirmat ca au cazut victime unei presupuse inselatorii de 100 milioane dolari.

In martie, s-a raportat ca un barbat lituanian a fost acuzat de un atac phishing email impotriva a „doua companii internet din SUA”, care nu au fost numite la acea vreme.
Se presupune ca acestea au fost pacalite sa vireze peste 100 milioane dolari in conturile bancare ale atacatorului.
In 27 aprilie, Fortune a raportat ca cele doua victime au fost Facebook si Google.
Omul acuzat ca a fost in spatele acestei inselatorii, Evaldas Rimasauskas, in varsta de 48 de ani, pretindea ca este un producator din Asia si a pacalit companiile cel putin in perioada 2013-2015.
„Emailurile phishing frauduloase au fost trimise angajatilor si agentilor companiilor victima, care efectuau in mod regulat tranzactii de mai milioane de dolari cu compania (din Asia)”, a declarat Departamentul de Justitie al SUA (DOJ) in luna martie.
Aceste email-uri pretindeau ca provin de la angajati ai firmei din Asia, a sustinut DOJ, si erau trimise de la conturi email concepute sa para ca ar proveni de la acea companie.
DOJ l-a acuzat pe Rimasauskas de falsificarea facturilor, contractelor si scrisorilor „care pareau sa fi fost redactate si semnate de catre directori si agenti ai companiilor victima”.
„Am detectat aceasta frauda impotriva echipei noastre de management al furnizorilor si am alertat rapid autoritatile”, a declarat un purtator de cuvant al Google.
„Am recuperat fondurile si suntem multumiti ca problema a fost rezolvata”.
Cu toate acestea, firma nu a dezvaluit cati bani a transferat si recuperat.
Nici Facebook nu a facut acest lucru, insa un purtator de cuvant al acesteia a declarat: „Facebook a recuperat cea mai mare parte a fondurilor la scurt timp dupa acest incident si a colaborat cu autoritatile de aplicare a legii in derularea anchetei”.
„Frauda CEO” este o „amenintare cheie”, potrivit Europol.
Sofisticarea atacurilor de tip phishing  a crescut in ultimul timp, potrivit unui raport recent al Europol.
Pentru a evita expunerea la astfel de fraude, firmele sunt sfatuite sa verifice cu atentie noile cereri de plata, inainte de a le autoriza.
One thought on “Google si Facebook, pacalite printr-o enorma inselatorie”
%d blogeri au apreciat: