Sari la bara de unelte

Internet Magazin 1/2004

 

Editorial

 • La inceput de an – De 2 ani cu Internet Magazin

Eveniment

 • Liberalizarea comunicatiilor Sub patronajul Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii – ANRC – si in organizarea ‘Fin Media – Conferintele Piata Financiara’, in ziua de 17 decembrie 2003, la Marriott Grand Hotel, s-a desfasurat Conferinta ‘Liberalizarea Comunicatiilor – regulile jocului’.

Dosar

 • Cautare mai eficienta pe Web (I) – Trucuri, tehnici si strategii – Studiile indica faptul ca, în afara de e-mail, cautarea pe Web este cea mai populara activitate de pe Internet. A cauta pe Internet este simplu; a gasi ceea ce cauti poate fi dificil uneori. Sper ca recomandarile urmatoare sa transforme cautarea pe Web intr-un lucru util si placut in acelasi timp.

Interviu

 • Virusii informatici… – o problema mereu de actualitate.
 • Psihologia ‘consumatorului’ de… chatMulti utilizatori ai retelei de Internet simt o atractie puternica, chiar obsesiva, fata de chat, iar dorinta de a-si face prieteni, de a intretine relatii sociale sau de a comunica ii determina pe multi utilizatori sa-si petreaca ore si nopti intregi in fata calculatorului. Insa trebuie facuta o delimitare clara intre un interes sanatos fata de chat si o dependenta psihologica care influenteaza negativ capacitatea de munca si sanatatea individului.

Tehnica

 • Tehnologii Web (II) De la aparitia HTML-ului, in anul 1990, Web-ul a suferit transformari majore – daca la inceput informatia era publicata intr-o forma statica, in prezent se insista pe aspectul grafic si pe interactivitate. Acest fapt a determinat aparitia unor tehnologii menite sa faca fata noilor cerinte – Internet-ul devine Multimedia.
 • Limbajul PHP (II)– PHP: Hypertext Preprocessor – In prezent solutia de a publica pe Internet informatii statice nu mai poate fi satisfacatoare pentru aproape nimeni. Dinamica informatiei presupune dezvoltarea unor tehnologii care permit actualizarea acesteia in timp real sau in functie de preferintele utilizatorilor de Internet. Au aparut astfel noi limbaje de programare sau scripting, precum PHP, ASP, PERL, JSP sau CFM. Toate acestea au un punct comun: ruleaza pe un server si livreaza browser-ului continut HTML in functie de informatiile din baza de date sau de preferintele vizitatorului site-ului respectiv.
 • WAP (II) – Internetul de maine, oferit azi – WAP este un acronim care provine de la Wireless Application Protocol (protocol pentru comunicarea intre aplicatii folosit pentru accesarea de servicii si informatii, inrudit cu standardul Internet, dar conceput pentru aplicatii web pentru dispozitivele portabile; este un protocol conceput pentru minibrowsere).

Reportaj

 • Evolutia web-ului romanesc (I) – …de la hobby la business – Web-ul romanesc este unul dintre domeniile care au inregistrat una dintre cele mai dinamice evolutii din tara noastra, ajungand astazi sa fie aproape parte integranta din viata noastra.
 • Top 500 (II) – Topul supercalculatoarelor – Proiectul TOP500 a demarat in anul 1993 si are ca scop monitorizarea unui domeniu elitist, dar foarte important pentru comunitatea stiintifica si nu numai, High-Performance Computing. De doua ori pe an este publicata lista cu cele mai puternice 500 de calculatoare din lume; aceasta lista contine informatii precum localizarea acestora, scopul pentru care au fost construite, precum si diferite detalii tehnice si functionale.

Web

 • Site-ul lunii: Revista 22 – www.revista22.ro – O publicatie de prestigiu cu un site pe masura valorii sale.
 • Web romanesc – …la inceput de 2004 – S-au adunat multe site-uri nou aparute pe Internetul romanesc, propuse in portalul internet-magazin.ro. Asa ca in acest numar vom comenta mai putin, insa vom cuprinde mai multe adrese.
 • Strategii de fidelizare a clientilor cu ajutorul InternetuluiChiar daca firmele isi propun prin intermediul site-urilor lor web comerciale sa achizitioneze cat mai multe adrese e-mail ale potentialior clienti, ceea ce presupune un efort strategic important, principalul obiectiv urmarit prin crearea acestor storefront-uri electronice este fidelizarea clientilor existenti, determinata in mare masura prin revenirea frecventa la respectivele adrese web.
 • Mass-media… o prezenta cu trafic pe web – Avem Radio, tv, ziare… gratis sau pe bani? – Era mai mult decat necesar un articol despre site-urile mass-media de pe web-ul romanesc. Ele au un trafic crescut, aspect firesc prin setea de informatii si de comentarii / analize a romanilor, completeaza de multe ori editiile pe hartie ale ziarelor prin inserarea de stiri de ultima ora. Au disparut din nefericire editiile speciale care tot apareau in perioada interbelica, insa acum avem noutatile direct pe web.
 • Institutiile ‘.ro’ – Web-ul demnitarilor romani – Informatiile postate pe Internet sunt o prioritate pentru conducerile principalelor institutii ale statului roman. Cu toate acestea, diferentele dintre prezentarile on-line ale autoritatilor de la noi si cele de peste hotare sunt semnificative.
 • Salvati animalele! – Probleme ecologice si protestele pe web – Varsarile de sange din comertul cu hainuri din blan naturala a crescut ura membrilor organizatiilor ecologiste, care si-au exprimat cel mai bine nemultumirile in marea jungla ‘www’.
 • Explicatii si hohote de ras – Link-uri FAQ pentru consumatorii de umor – Portile efectelor amuzante si ale gagurilor on-line au cedat in fata cererii tot mai mari de umor. Urmarea? Webdesignerii au trecut peste rigiditatea link-urilor explicative si le-au transformat in adevarate resurse de divertisment.
 • Neogen – …noul gen de vanzari – Daca vreti un singur nume care sa includa totul, de la obiecte de uz casnic, echipamente industriale, pana la publicitate on-line, acesta este www.neogen.ro. Lider pe piata, conform statisticilor oferite de Trafic.ro, www.neogen.ro este utilizat in prezent de peste 200.000 de persoane si 10.000 de companii.
 • Ultima OnlineOrice pasionat de jocuri pe calculator (si, pentru a nu ‘jigni’ noile generatii, trebuie sa specificam ca referirea este facuta la cei care se distrau astfel pe vremea cand un joc incapea pe o discheta sau doua de 5 1/4 inch) isi aduce aminte, cu nostalgie probabil, de seria de jocuri Ultima. Creata de Richard ‘Lord British’ Garriot, seria Ultima poate fi considerata ca un precursor de marca al jocurilor cunscute astazi ca Role Playing Games (RPG).
 • Comunitati on-line (II) – Forumurile mari din lume – Dupa ce în numerele trecute am prezentat în paginile revistei cele mai mari forumuri din România, ne vom orienta atentia în cadrul articolului de fata asupra comunitatilor mari si foarte mari din lume. Comparativ cu forumurile românesti, vom vedea ca cele occidentale au un numar mult mai mare de membri si de mesaje scrise.

Utile

 • Zend SafeGuard Suite – Versiunea 3.1.0 – Dezvoltatorii de aplicatii PHP (si, în general dezvoltatorii de aplicatii web) se confrunta cu o dilema: vor sa distribuie un produs software, dar, in acelasi timp, trebuie sa-si protejeze proprietatea intelectuala. Regulile nescrise ale comunitatii open-source (de exemplu, folosirea gratuita a unui segment de cod scris de altcineva implica automat mentionarea autorului) se pot dovedi insuficiente, mai ales daca se urmareste vanzarea aplicatiilor respective.

Turism

 • Croatia – Atractia Coastei dalmate – Au trecut ani de la incheierea razboiului care a rupt violent fosta Iugoslavie… Croatia a fost si ea implicata, dupa cum stim, in carnagiul care a distrus zeci de mii de vieti, iar orasele sale au fost afectate de bombardamente. In prezent, croatii incearca sa uite ororile razboiului, iar turistii redescopera farmecul acestei tari, frumusetile naturii cu muntele care se arunca in mare, cu plajele acoperite de pietre dure…
 • Australia – Rugbi, canguri… doar atat? – Este foarte greu sa scrii despre Australia, fiind situata departe de Europa si avand in consecinta putine contacte directe cu noi. Cred ca doua sunt elementele definitorii ale acestei tari, in mentalul romanilor: rugbiul si… cangurii. Sigur, acesta este nivelul superficial, tara avand un potential turistic impresionant pe care vom incerca sa-l creionam in continuare….

 

 

%d blogeri au apreciat: